Видача ліцензії на експорт товарів

Назва послуги: Видача ліцензії на експорт товарів

Адміністративний збір: До припинення чи скасування воєнного стану в Україні збір за видачу ліцензії на експорт (імпорт) товарів не справляється (відповідно до постанови КМУ від 10 березня 2022 р. № 241). Адміністративний збір за видачу ліцензії: у режимі неавтоматичного ліцензування - 780 гривень; у режимі автоматичного ліцензування - 220 гривень.

Строк надання послуги: Відповідно до статті 16 Закону України “Про зовнішньоекономічну діяльність” (далі - Закон) ліцензування експорту товарів здійснюється у формі автоматичного або неавтоматичного ліцензування. У разі запровадження режиму автоматичного ліцензування строк видачі ліцензії не повинен перевищувати 10 робочих днів від дати одержання заявки та інших необхідних документів, що відповідають установленим вимогам. У разі запровадження режиму неавтоматичного ліцензування строк розгляду заявок не повинен перевищувати 30 днів від дати їх одержання, якщо заявки розглядаються в порядку їх надходження, та більше 60 днів від дати закінчення оголошеного строку приймання заявок, якщо всі вони розглядаються одночасно. У випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, строк надання адміністративної послуги може бути змінено.

Результат надання: Ліцензія на експорт товарів

Способи отримання результату: Оформлення та видача ліцензій Міністерством економіки України або уповноваженим органом здійснюється в електронній формі. Заявник інформується не пізніше наступного робочого дня про оформлення ліцензії через Портал електронних сервісів Мінекономіки до Персонального кабінету та/або на адресу електронної пошти, зазначеної у заявці на видачу ліцензії на експорт товарів. Ліцензія, сформована в електронній формі, надсилається через Портал електронних сервісів Мінекономіки до Персонального та/або на адресу електронної пошти, зазначеної у заявці на видачу ліцензії на експорт товарів, протягом 1 робочого дня з дати отримання платіжного доручення або відомостей про сплату збору за її видачу в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Підстави для відмови: Рішення про відмову у видачі ліцензії може бути прийнято в разі: невідповідності поданих документів законодавству України; вичерпання встановленої квоти на відповідні товари; застосування до суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності або його іноземного контрагента спеціальної санкції у вигляді тимчасового зупинення зовнішньоекономічної діяльності згідно зі статтею 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" ( 959-12 ); дій суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, що призводять до порушення взятих Україною міжнародних зобов'язань; якщо суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності здійснює свою діяльність на умовах, які можуть спричинити ухвалення компетентними органами країни-імпортера антидемпінгових та інших захисних заходів до експорту продукції походженням з України; порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України або його іноземним контрагентом законодавства України у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Порядок оскарження: Рішення може бути оскаржено у встановленому чинним законодавством України порядку

Нормативно-правові акти з питань надання адміністративної послуги: